Fakty i mity

Fakty

Woda z kranu jest lepsza niż 10 lat temu
Regularne inwestycje w infrastrukturę wodociągową, stały monitoring oraz przepisy i normy narzucone przez Unię Europejską sprawiły, iż woda płynąca z dąbrowskich kranów spełnia surowe europejskie normy dotyczące wody do picia. Dzięki dużym nakładom finansowym oraz środkom z Unii Europejskiej znacząco poprawiła się infrastruktura techniczna. Podjęte inwestycje pozwoliły na modernizację sieci wodociągowych oraz zainstalowanie wysokiej jakości systemów oczyszczania/uzdatniania wody, a przez to ogromną poprawę jakości wody pitnej. Jakość wody wodociągowej określa polskie prawo oraz regulacje UE. Badania, którym poddawana jest woda z kranu są bardzo rygorystyczne.

Twarda woda, zdrowa woda
Aby prawidłowo funkcjonować organizm ludzki potrzebuje nie tylko wody, ale również substancji w niej rozpuszczonych. Niezbędne do życia są makroskładniki takie jak wapń, magnez oraz sód i potas.
Niedobory wapnia i magnezu można uzupełniać poprzez picie wody zawierającej te pierwiastki i taką właśnie wodę mają w kranach mieszkańcy Dąbrowy Górniczej. Warto podkreślić, że właśnie wapń i magnez stanowi o twardości wody. Im więcej tych składników mineralnych tym bogatsza woda i jednocześnie twardsza. Przegotowanie czy podgrzanie wody powoduje wytrącenie części minerałów w postaci kamienia, co zmiękcza wodę, ale powoduje też pogorszenie składu mineralnego wody. Z tego powodu lepiej pić wodę prosto z kranu.

Woda kranowa jest bezpieczna i można pić ją bez przegotowania
To, że wodę z kranu można pić tylko po zagotowaniu to stereotyp. Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej mogą śmiało ją pić bez konieczności gotowania, ponieważ jest ona czysta bakteriologicznie. Przegotowanie czy podgrzanie wody powoduje wytrącenie części minerałów w niej zawartych w postaci kamienia, co zmiękcza wodę, ale powoduje też pogorszenie składu mineralnego wody. Z tego powodu lepiej pić wodę prosto z kranu. W krajach Europy Zachodniej standardem jest podawanie wody kranowej w restauracjach.

W dąbrowskiej wodzie występują minerały dlatego jest zdrowa i smaczna
Woda w dąbrowskich kranach jest bezpieczna i zdrowa. Pochodzi ona w ponad 80 procentach z ujęć głębinowych zlokalizowanych w Ujejscu, Trzebiesławicach, Ząbkowicach i Łazach Błędowskich, gdzie jest ujmowana z odwiertów w warstwie triasowej z obszaru jurajskiego, bogatego w biopierwiastki, wśród nich wapń i magnez – mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. W 1 litrze dąbrowskiej wody znajduje się ponad 460 mg składników mineralnych.

Mity

Nie wolno pić wody z kranu, bo jest szkodliwa dla zdrowia
Dąbrowska woda jest na każdym etapie ściśle monitorowana, dzięki czemu spełnia wszelkie normy bezpieczeństwa. Nad jej jakością czuwa nowoczesne, akredytowane laboratorium, które miesięcznie wykonuje ok. 1300 oznaczeń fizykochemicznych, mikrobiologicznych i sensorycznych, a także Sanepid. Wyniki badań jednoznacznie potwierdzają, że dąbrowska woda nie zawiera żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji ani drobnoustrojów, a tym samym spełnia wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia oraz normy Unii Europejskiej. Innymi słowy spełnia te same normy co woda w Niemczech, Austrii czy Francji i nadaje się do picia prosto z kranu.

Twarda woda ma szkodliwy wpływ na organizm i powoduje powstanie kamieni nerkowych
Tworzenie się kamieni nerkowych w organizmie nie ma związku z twardością spożywanej wody. Wynika raczej z zaburzeń metabolizmu, które prowadzą do powstawania złogów nierozpuszczalnych szczawianów, fosforanów, moczanów lub cholesterolu.

Kamień w czajniku świadczy o złej jakości wody kranowej
Twardość wody nie świadczy o jej złej jakości, ale o ilości zawartych w niej składników mineralnych, takich jak magnez i wapń. Im więcej tych biopierwiastków tym bogatsza woda i jednocześnie twardsza. Woda z Dąbrowskich Wodociągów zawiera ponad 460 mg składników mineralnych. Twarda woda nie tylko nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ale jest wręcz pożądana do prawidłowego funkcjonowania człowieka.

Chlor w wodzie kranowej jest niebezpieczny
Chlor zapewnia czystość i chroni wodę przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów, zapewniając jej bezpieczeństwo, dlatego jest stosowany na całym świecie przez firmy wodociągowe. Chlor dodawany w małych ilościach do wody powstrzymał wybuchy epidemii i uchronił miliony istnień ludzkich. Ilość stosowanego chloru w wodzie kranowej jest minimalna, nigdy nie przekracza dopuszczalnych normach, a w związku z tym jego poziom jest bezpieczny dla zdrowia.

Woda z kranu nie nadaje się do picia, ponieważ przepływa przez stare rury mające kilkadziesiąt lat
Regularne inwestycje w infrastrukturę wodociągową, stały monitoring jakości wody oraz przepisy i normy narzucone przez Unię Europejską sprawiły, iż woda płynąca z kranów zaczęła spełniać europejskie normy dotyczące wody do picia. Nowoczesne technologie używane w wodociągach pozwalają na efektywne i skuteczne oczyszczenie wody. Jakość wody jest kontrolowana, także podczas transportu rurami. Próbki z dąbrowskiej wody są pobierane nie tylko na ujęciach, ale również podczas jej transportu w sieci wodociągowej liczącej ponad 500 km, a także na jej końcach, gdzie wpływa do instalacji prywatnych.

Skip to content